Aromaterápia bemutatása

A gyógynövényekkel történő orvoslásnak több ezer éves hagyománya van, az ókori kínai, indiai, egyiptomi, arab, görög és római írott emlékekben megtalálhatók, hogyan használták fel az akkori emberek a gyógyító növényeket egészségük megőrzésére és gyógyításukra.

Az aromaterápia tanát a múlt század derekán René Maurice Gattefossé francia kémikus-orvos alkotta meg, aki egy kísérlete során megégette a kezét és hirtelen víz nem lévén a közelébe, orvosi levendula illóolajába dugta. Pár perc múlva a fájdalma rohamosan csökkent, és azt vette észre, hogy az égés helyén fantasztikus gyorsasággal regenerálódik a bőr. Ezek után az aromás növényekből kinyert illóolajok tanulmányozásának szentelte az életét.

aromaterapia_01

Az illóolajok csodálatos, illatos anyagok, melyek magukba hordozzák a 4 fő elem, a föld, a víz, a napfény (tűz) és a levegő erejét.
Ezen kívül számos, akár 50-150 kémiai összetevőt tartalmazhatnak, melyeknek tudományosan bizonyított az egészségünkre, érzelmeinkre és pszichénkre ható pozitív tulajdonságaik.

Aromaterápiáról akkor beszélünk, ha illóolajok és növényi olajok segítségével, harmonizáljuk, erősítjük vagy gyógyítjuk a szervezetet.

Kétféle irányzatot különböztetünk meg, az úgynevezett Angol és a Francia irányzatokat.
Az angol aromaterápiát inkább a wellness kezelésekben használjuk, és csak növényi olajos keverékekben gondolkodunk, melyeknek az illóolajtartalma nagyon kevés.

A Francia irányzat főleg a betegségek megelőzéséről és a gyógyításról szól, éppen ezért különös hangsúlyt fektet az illóolajok minőségére, ezen belül is egyes illóolajok kémiai meghatározására. Ha például egy üzletben találkozunk kakukkfű illóolajjal, amire csak a nevét írják rá, de a kémiai típusát nem (linalol, thujanol, geraniol, thymol) nagy valószínűséggel nem terápiás célra készült és emiatt nemhogy nem használ, de árthatunk is vele.

A francia irányzat célzott terápiákról beszél, ahol megnevezi a kezelés célját és kiválasztja azon biokémiai molekulát, mely erre az esetre megoldást jelent és ez alapján választja ki az illóolajat.